Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Πλημμύρες και καταστροφές 26 χρόνια μετά.

Πριν λίγες ημέρες, η χώρα μας βρέθηκε στο δρόμο μιας αρκετά ισχυρής καταιγίδας που έπληξε κυρίως τη νοτιοδυτική Ελλάδα και προξένησε έντονες βροχοπτώσεις σε σημείο να λέγεται ότι ήταν η χειρότερη νεροποντή των τελευταίων 80 χρόνων.  Πραγματικά, ο όγκος του νερού που έπεσε στην περιοχή ήταν "πάνω απο 100 χιλιοστά στην Καλαμάτα για 6-12 ώρες".  Στην περιοχή μας το ύψος του νερού ξεπέρασε κάθε προηγούμενο (ακόμα και του Δεκέμβρη 1990) με το νερό να υπερχειλίζει τη Μαυροζούμαινα κυρίως προς τα χωράφια στο δρόμο προς Κροντηρέ και Δανιηλέικα, αλλά και στο Σφενταμό. 

Το Δεκέμβρη του 1990 όμως, οι κοίτες του ποταμού δεν είχαν διαπλατυνθεί στο μέτρο που είναι σήμερα, ήταν έντονος χειμώνας και έβρεχε για μέρες.  Θα περίμενε κανένας ότι 26 σχεδόν χρόνια μετά, όλα τα έργα που έχουν γίνει (διαπλάτυνση κοίτης και καθαρισμός) δεν θα βλέπαμε παρόμοιες εικόνες με εκείνες του 1990.  Η ποσότητα του νερού όμως ήταν πραγματικά πρωτόγνωρη για την περιοχή. Ογκώδεις κορμοί δέντρων παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ισοπεδώνοντας τους φράχτες, ανεβαίνοντας σε ύψος ενάμιση μέτρου επάνω από το δρόμο, στα χωράφια που βρίσκονταν στην απέναντι μεριά που κυλά το ποτάμι, ενώ οι αγροτικοί δρόμοι πλέον δεν είναι προσβάσιμοι ούτε με αγροτικά ψηλά αυτοκίνητα.

Ακολουθεί απόσπασμα από το tvxs.gr

"Οι καταιγίδες και οι εκτεταμένες πλημμύρες που ακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι στη Μεσσηνία να χάσουν τη ζωή τους.




Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, πρόκειται για μια 63χρονη με κινητικά προβλήματα και μια 80χρονη στην πόλη της Καλαμάτας, οι οποίες ανασύρθηκαν απο πλημμυρισμενα υπόγεια. Ένας 90χρονος εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του στη Θουρία, ωστόσο νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως το σπίτι δεν έχει πλημμυρίσει και εκτιμάται ότι πέθανε από άλλη αιτία.




Στην πόλη της Καλαμάτας και σε πολλά χωριά, η στάθμη του νερού ανέβηκε και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους παρασέρνοντας ότι έβρισκαν μπροστά τους και πλημμύρισαν εκατοντάδες σπίτια, ενώ οι κλήσεις που δέχτηκε η Πυροσβεστική για παροχή βοήθειας, ήταν αναρίθμητες.




Γύρω από την Καλαμάτα μάλιστα 8 χωριά ήταν αποκλεισμένα, ενώ αποκλεισμένα ήταν και 80 παιδιά στην εστιά του ΤΕΙ της πολής. Ο κάμπος είχε πλημμυρήσει και δεκάδες ζώα πνίγηκαν.




Στην Καλαμάτα, τους Γαργαλιάνους, τα Φιλιατρά, τη Χώρα, την Στούπα, τη Θουρία, την Εύα, το Πήδημα, το Κεφαλόβρυσο, το Βασιλικό και το Ψάρι, πλημμύρισαν σπίτια και προξενήθηκαν ζημιές σε αυτοκίνητα που έχουν παρασυρθεί από τα νερά του ποταμού Ξερίλα που υπερχείλισε. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι στη Στούπα της Μάνης, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν μέσα στη θάλασσα.




Από την κακοκαιρία διεκόπη η κυκλοφορίας στο 232 χιλιόμετρο του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών - Τριπόλεως - Καλαμάτας στο ύψος της Θουρίας και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, λόγω μεγάλης συσσώρευσης υδάτων. Στην εθνική οδό Τρίπολης – Καλαμάτας, στο 78ο χιλιόμετρο στο ύψος του ΤΕΙ Πελοποννήσου στο Ασπρόχωμα Καλαμάτας, η κυκλοφορία γινόταν με μεγάλη δυσχέρεια λόγω συσσώρευσης υδάτων. Επίσης, είχε διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Καλαμάτας – Αρεόπολης, από τη Στούπα έως τον 'Αγιο Νικόλαο, λόγω κατολισθήσεων."

Από την εφημερίδα Ελευθερία: "Το πρωί της 7ης Σεπτεμβρίου έπεσαν ασύλληπτες ποσότητες νερού σε ελάχιστο χρόνο, στην πόλη της Καλαμάτας και την ευρύτερη περιοχή.

Αυτό τόνισε, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα και αναλυτικά στοιχεία, ο ερασιτέχνης μετεωρολόγος Κωνσταντίνος Μενούνος στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο αμφιθέατρο "Αλέξανδρος Κουμουνδούρος".

Ειδικότερα, επεσήμανε ότι στην πόλη της Καλαμάτας, από τις 4 έως τις 5.30 το πρωί έπεσαν 130 χιλιοστά, ενώ στο σύνολο ημέρας 154,6 χιλιοστά. Παρατήρησε πως «έπεσαν συνολικά 215 χιλιοστά από τις 11.40 της 6ης Σεπτεμβρίου έως τις 7.30 το πρωί της 7ης. Μέσα σε 20 ώρες έπεσε το 1/5 της ετήσιας βροχής που πέφτει στην Καλαμάτα».

Ο μετεωρολογικός σταθμός των Αρφαρών που μετράει και το Πήδημα το οποίο υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές, ενημέρωσε ότι «από τις 3 έως τις 4.30 το πρωί της 7ης Σεπτεμβρίου, σε 1,5 ώρα, έπεσαν 164,4 χιλιοστά με μέγιστη ραγδαιότητα 411 χιλιοστά ανά ώρα. Από την 6η του μήνα έως και τις 8 το πρωί της 7ης Σεπτεμβρίου έπεσαν 278 χιλιοστά»."




Πηγές: