Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Αντρομονάστηρο Πετραλώνων (πριν την αναπαλαίωση)

Ανδρομονάστηρο ή Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Μεσσηνίας & Πύργος του Ανδρομονάστηρου, θέση Πετράλωνα, το καθολικό περικλείεται από οχυρωματικό περίβολο & υπάρχει τετράπλευρος τριώροφος πύργος στη νότια πλευρά, 5 χιλιόμετρα από την Αρχαία Μεσσήνη.  Με αυτή τη σύντομη περιγραφή εμφανίζεται το Ανδρομονάστηρο στα Πετράλωνα στη Βικιπέδια στο λήμμα "Κατάλογος Κάστρων Νομού Μεσσηνίας".

 









Το κτήριο με τον περίβολό του εντάσσονταν στον οικοδομικό ιστό του ερειπωμένου οικισμού την εποχή της Τουρκοκρατίας και κατά μήκος της νότιας πλευράς του βρισκόταν μία από τις κεντρικές λιθόστρωτες οδούς της πόλης. Με την ίδρυση του κάστρου να χρονολογείται γύρω στα 1573, ο σημερινός ναός αρχικά είχε οικοδομηθεί ως οθωμανικό τέμενος επί των ημερών του σουλτάνου Μουράτ Γ΄ (1573 - 1595).










Στο διάστημα 1686 - 1715, οι Ενετοί υπό τον Μοροζίνι, κατέλαβαν το φρούριο της Πύλου και το οθωμανικό τέμενος μετατράπηκε σε καθολική εκκλησία που αφιερώθηκε στον Άγιο Βίτο, καθώς το φρούριο καταλήφθηκε την ημέρα της εορτής του. 











Το Νιόκαστρο τέθηκε και πάλι υπό οθωμανική κυριαρχία το 1715 και πιθανολογείται ότι το κτήριο μετατράπηκε και πάλι σε χώρο ισλαμικής λατρείας. Τον Απρίλιο του 1770 το Νιόκαστρο καταλήφθηκε από τις κοινές δυνάμεις Ρώσων και Μανιατών, υπό τους αδελφούς Ορλώφ και το τέμενος μετατράπηκε σε ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία. Κατά την παραμονή του γαλλικού εκστρατευτικού σώματος του στρατηγού Maison στο Νιόκαστρο (1828-1830), αλλά και μετά την αποχώρησή των γαλλικών δυνάμεων, το κτήριο του τζαμιού χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη πολεμικού υλικού, τουλάχιστον έως το 1842. Είναι πιθανόν τότε ή λίγο αργότερα να μεταβιβάστηκε το οικοδόμημα στην ορθόδοξη λατρεία.








Την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016 πραγματοποιήθηκαν τα "θυρανοίξια" για το εντυπωσιακό μοναστήρι από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο.

Πηγή: iefimerida.gr