Γενικά


Το χωριό ιδρύθηκε το 1862 μετά από μετοίκηση των κατοίκων των κοντινών χωριών και αλωνιστιωτών τσοπάνηδων. 

Βρίσκεται ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Βουλκάνου και τη γειτονική κωμόπολη του Μελιγαλά στο νομό Μεσσηνίας.  Απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα, την πρωτεύουσα του νομού και 2 χιλιόμετρα από το γειτονικό Μελιγαλά.  Από το χωριό μπορείτε να μεταβείτε στα χωριά Κροντηρέ, Μαυρομάτι, Ζερμπίσια, Μίλα, Στενύκλαρο, Μαγούλα, Μελιγαλά και Ανθούσα. 

Στο χωριό σήμερα μένουν 331 κάτοικοι σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.  Η πλειονότητα των κατοίκων ασχολείται με την γεωργία και την κτηνοτροφία.  Το κλίμα της Μεσσηνίας και η γεωλογική σύσταση του εδάφους ευνοεί την παραγωγή παρθένου ελαιολάδου, ενώ η πλούσια βλάστηση βοηθά στην κτηνοτροφία και την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών.  



Ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της περιοχής είναι το μοναδικής αρχιτεκτονικής σπουδαιότητας τριπλό μυκηναϊκό γεφύρι της Μαυροζούμαινας που έχει κατασκευαστεί από το Θηβαίο στρατηγό Επαμενώνδα το 369 π.Χ. το οποίο είναι το αρχαιότερο εν λειτουργία γεφύρι της Ευρώπης και βρίσκεται στην είσοδο του χωριού ερχόμενοι από του Μελιγαλά.  Το γεφύρι ενώνει του Μελιγαλά, το Νεοχώρι και τη Μαγούλα και κάτω από το γεφύρι ενώνονται τα αρχαία ποτάμια Λευκασία (Ξάστερο ή Βασιλικαίϊκο) και Άμφιτος. Από το γεφύρι και κάτω το ποτάμι ονομάζεται Μαυροζούμαινα.



Στο κέντρο του νομού Μεσσηνίας, δυτικά του Στενηκλαρικού πεδίου, βρίσκεται το χωριό Μαυρομάτι, χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού Ιθώμη.  Δυτικά από το Μαυρομάτι, χαμηλά στην κοιλάδα απλώνεται η αρχαία Μεσσήνη που έχτισε το 369 π.Χ. ο Θηβαίος Επαμεινώνδας και οι Αργείοι σύμμαχοί του.  Της έδωσαν το όνομα από την πρώτη μυθική προδωρική βασίλισσα της χώρας Μεσσήνη, που ήδη από τον 10ο π.Χ. αιώνα είχε θεοποιηθεί.  Η βασίλισσα Μεσσήνη, όπως λέει η παράδοση, ίδρυσε το ιερό του Διός Ιθωμάτα στην άκρη του γκρεμού, στην κορυφή της Ιθώμης.  Έχουν βρεθεί αρκετά αρχαία κτισμάτα, τα οποία και αναστηλώνονται, έχει βρεθεί και Στάδιο, ενώ η Αρκαδική Πύλη θα σας εντυπωσιάσει.  Βρίσκεται περίπου 6 χιλιόμετρα από το Νεοχώρι.  



Στο χωριό βρίσκεται το πατρικό σπίτι της Μαρίας Καλογεροπούλου - Κάλλας, μίας από τις μεγαλύτερες ντίβες της όπερας που γνώρισε ποτέ ο κόσμος.  Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, είναι χρήσιμο να αναφερθεί ότι η Μαρία Κάλλας δεν γεννήθηκε στο χωριό μας, άλλα στην Αμερική και το σπίτι αυτό ήταν το πατρικό της. Ο πατέρας της διατηρούσε φαρμακείο στη γειτονική κωμόπολη του Μελιγαλά.  Όταν έφυγε το ζεύγος για την Αμερική (1923) η μητέρα της ήταν ήδη έγκυος στη Μαρία.  



Άλλα αξιοθέατα, εκτός από το ειδυλλιακό τοπίο, είναι το πετρόχτιστο σχολείο, που τώρα πια δεν χρησιμοποιείται, η Νερατζούλα, μια τοποθεσία απαράμιλλης ομορφιάς στο ποτάμι της Μαυροζούμαινας (και γενικά όλες οι τοποθεσίες πλησίον του ποταμού), η πλατεία με τις κρήνες της και η καθεδρική εκκλησία του χωριού των ισαποστόλων Πέτρου και Παύλου.  Αξιοσημείωτες είναι οι αρβανίτικες (αλβανικές) ονομασίες που διατηρούν μέχρι και σήμερα πολλές τοποθεσίες στην περιοχή γύρω από το χωριό (Αραμπάπω, Κροντηρέ).  



Το πετρόχτιστο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην περιοχή Μπέτση, στο δρόμο προς το Μαυρομάτι.  Χτίστηκε (και χτίζεται ακόμη) με επιμονή και υπομονή στα ερείπια παλαιότερης εκκλησίας, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο.  Οι ιστορίες που το στολίζουν πολλές και ενδιαφέρουσες, αλλά καλύτερα να τις ακούσετε αυτοπροσώπως από το Γιώργο Καλογερόπουλο, τον πρωτομάστορα της εκκλησίας.



Σε απόσταση περίπου 800 μέτρων πριν το χωριό βρίσκεται η μαρτυρική Πηγάδα με τον τεράστιο σταυρό.

Η μάχη του Μελιγαλά έγινε μεταξύ 13 και 15 Σεπτέμβρη 1944 μεταξύ των δυνάμεων του ΕΛΛΑΣ και των Ταγμάτων Ασφαλείας. Στην αδελφοκτόνα σύγκρουση επικράτησαν οι δυνάμεις του ΕΛΛΑΣ. Επακολούθησε εκτέλεση στην μαρτυρική Πηγάδα πλήθους ανδρών των Ταγμάτων Ασφαλείας, αλλά και αμάχων συγγενών και φίλων τους. Αργότερα στον τόπο αυτό έγινε εκκλησία (της Ανάστασης), νεκροταφείο-κενοτάφιο και ένας θεόρατος σταυρός στη μνήμη των νεκρών.



Στο χωριό υπάρχει μια πιτσαρία και 5 καφενεία από τα οποία τα 3 λειτουργούν και σαν εστιατόρια.  Καταλύματα υπάρχουν στου Μελιγαλά και στο Μαυρομάτι με θέα την πόλη της αρχαίας Μεσσήνης.